18 Ocak 2011

Tarçınlı Yeniyıl Kurabiyesi

Yeniyıla birkaç gün kala, hem iş yerinde hem de evde bizi bir telaş aldı ki sormayın. Geçen sene başka bir arkadaşımızın evinde karşıladığımız yeniyılı bu yıl da bizde karşılamaya karar verince mutfağımın tam anlamıyla altı üstüne geliverdi :)
Bu sırada iş yerinde kendi aramızda yapacağımız yeniyıl kutlaması için de arkadaşlarıma verdiğim kurabiye sözü de beni hafiften sıkıştırmaya başlamıştı. İşin enteresan yanı da ben kurabiye yapmayı bilmiyordum.
Hem internetten alınan bilgiler, hem de çok yakın arkadaşlarımın annelerine edilen birkaç telefon sonucunda hem kolay hem de eğlenceli bir tarif ortaya çıktı.
Öncelikle 250 gr margarini ve 2 yumurtayı, oda sıcaklığında, ben diğer malzemeleri hazırlarken, çıkartıp beklettim. Bu sırada alışveriş poşetlerimden 1 paket kabartma tozumu, unumu, tarçınımı, buğday nişastamı (mısır nişastası da olabilirmiş bunu sonradan öğrendim) ve 1 paket vanilyamı tezgahımın üzerine dizdim.

Derince bir kabın içerisinde margarini, yumurtayı, kabartma tozunu, 1 çay kaşığı tarçını, 1 çay bardağı nişastayı, 1,5 su bardağı unu ve 1 paket vanilyayı koydum ve elimle yoğurmaya başladım. Hamuru elle yoğurmanın bir tür rehabilitasyon olduğuna inandığım için hamur yoğurmak söz konusu olduğunda makina kullanmaya sonuna kadar karşıyım :)

Bu karışımın kulak memesi kıvamında olması gerekiyor; ve bu kıvama gelebilmek için gerekiyorsa aldığı kadar un ekleyerek yoğurmaya devam edebilirsiniz.

Hamurumuz hazırlandıktan sonra düz bir masa ya da tezgah üzerine çok hafif buğday nişastamdan serptim ve hamuru açmaya başladım. Bu işlem sırasında nişasta hamurunuzun yüzeye yapışmamasını sağlıyor.

Hamuru açarken dikkat etmeniz gereken konu ise açılan hamurun çok ince olmaması eğer çok ince olursa kurabiyeler yanıyor :) tecrübe ile tesbit edilmiştir :) Açtığınız hamurun kalınlığı 2cm kadar olmalıdır. Sonrasında piyasada ve hemen hemen tüm marketlerde bulabileceğiniz kalıplarla açtığımız hamurdan kurabiyeleri alıyoruz.

Öteki tarafta, fırınımız 170 derecede ısınıyor ve fırın tepsimizin üzerine güzelce yağlıyoruz. Benim o an için evimde yağlı kağıdım yoktu ve malesef aceleden alışverişte almayı unutmuştum onun için tepsiyi yağlama yolunu seçtim. Ancak evinizde yağlı kağıt varsa bunu tepsiye sererek de kurabiyeleri dizmek için uygun bir ortam hazırlamış olursunuz.

Kurabiyelerimi tepsiye dizdikten sonra hepsini fırına verdim. Üzerleri pembe pembe olmaya başlayınca ise fırını kapattım ve fırının sıcaklığında bir müddet daha kurabiyeleri muhafaza ettim. Kurabiyeler ortalama 15 dakika içerisinde pembeleşiyor ve pişmiş oluyor. Ortalama bir 5 dakika da fırının sıcağında beklettiğim kurabiyelerimi dışarı çıkartıp soğumaları için beklettim.

Kurabiyeler bu şekliyle hazır bir halde misafirlerinize sunulmak için zaten mükemmeller ama siz biraz daha görsellik isterseniz bunları süsleyedebilirsiniz.

Benim açıkçası üzerlerine şeker hamuru yapmak veya glazür hazırlamak için vaktim yoktu. Ve kolay yol olan, yine marketlerden temin edebileceğiniz, hazır, tüp glazürleri tercih ettim :)

Bunları soğuyan kurabiyelerin üzerine dilediğiniz şekilleri vermek için kullanabilirsiniz. Bir daha ki denememde aynı kurabiyeleri şeker hamuru ile de yapmayı planlıyorum. O güne kadar bu eğlenceli kurabiyelerin keyfini sürmeniz dileğiyle......:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder