17 Ocak 2011

MUHTEŞEM FİRİK

Benim depreşip duran pırasa aşkımı umarsızca bastırmama ve işin kötüsü elimin tersiyle itip görmemizlikten gelmeme sebep olanlardan birisi de firiktir :)
Firik, kayınvalidemden öğrendiğim üzere buğday başağından elde edilen bir tahıl çeşidi. Buğday başaklarının henüz tam olgunlaşmamışken kesilip kabuklarının yakılarak tanelerin ayıklanması sureti ile elde ediliyor. Bu nedenle, pişirirken hafif bir yanık kokusu ve tadı oluyor ama kesinlikle ayrı bir tat bırakıyor insanın damağında. Tabi bu eşsiz lezzetlere alışan benim nankör damağım da pırasasını elinin tersiyle ittiriveriyor :)
Firik'i sanıyorum İstanbul'da sadece Antep pazarlarında bulabilirsiniz kolaylıkla ya da benimle irtibata geçerseniz ben de size yöresinden tazecik sağlayabilirim :)
Firik'i temin ettiğimize göre hemen geçiyorum yapılışına. Öncelikle firik yukarıda kısacık anlattığım toplanma ve elde edilme şekli itibariyle oldukça taşlı bir tahıldır. Dolayısıyla, pişirmeye geçmeden önce taşlarının iyice ayıklanması gerekir :) Eee ne demişler her güzelin bir eziyeti vardır.
Ben size 5-6 kişilik bir tarif vereceğim ama dilerseniz malzemeleri yarıya indirerek de iki kişilik şahane bir lezzete sahip olabilirsiniz, hem de birazdan göreceğiniz gibi çok çok çok kısa bir sürede.
250 gr. kadar ufak kuşbaşı doğranmış etler tencereye konur. Ufak diyorsam inanın gerçekten ufak olması gerekiyor. Etlerin üzerine hafiften zeytinyağı gezdirilir ve et kavrulur. Kavurma esnasında etin suyunu salması, sonrasında saldığı suyu çekmesi beklenir. Suyunu çekince ince doğranmış kuru soğanlar etin üzerine eklenir ve etlerle beraber yumuşayıncaya kadar karıştırılarak kavrulur. Bu karışıma 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 yemek kaşığı biber salçası ilave edilir; ortalama 2-3 dakika malzemeler birbirleriyle kavrulur.
Etler ve soğanlar kavurulduktan sonra malzemelerin üzerine 5 su bardağı kaynar su ilave edilir. Göz kararı tuzunuzu eklersiniz ve etler yumuşacık olana kadar pişirirsiniz. Bu arada suyunun çok çekmemesi lazım; ki zaten etler ortalama 5-6 dakikada yumuşak bir kıvama geliyor. (Daha yumuşak olmasını dilerseniz yine kaynar su ilavesi yaparak pişirme süresini uzatabilirsiniz. Bunu yaparken tuz takviyenizi de yapmayı unutmayın.)
Kaynar su içerisinde pişerek yumuşayan etlerin üzerine 2 su bardağı firik ve 1 su bardağı bulgur ilave edilir. Bunların hepsi firik ve bulgur suyunu çekene kadar (ortalama 30 dakika) pişiririlir.
Dibinin hemen tutmaması ve suyunun azalmaması için gidip gelip karıştırmanızı öneririm çünkü firik pilavında çok az da olsa su kalmalıdır; suyu tamamen çektirmemeye veya çorba ya da sulu yemek gibi bırakmamaya özen gösterin. Resimdeki gibi bir kıvam tam da olması gereken kıvamdır.
Pişen karışıma göz kararı ve damak zevkinizce karabiber ve pul biber de ilave ederek bu muhteşem lezzeti doruğa taşıyabilirsiniz :)
Firik'in yanına ne gider, ne yapalım gibi sorular dönüyor aklınızda, duyuyorum :) Firik'in yanına yapmanız gereken şöyle güzel, nar ekşili bir salata, buz gibi bir ayran ve yanına da turşudur :) Keyifli Lezzetler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder