5 Ocak 2013
Elmalı Turta
Hayatımda ilk defa turta yapmış olmanın şaşkınlığı ile size söyleyebilirim ki turta yapmak düşündüğünüz kadar zor birşey değilmiş. İnternet üzerinde tarif ararken en çok ve sık uğradığım sitelerden biri olan "portakal ağacı"nda bulduğum ve ne zamandır mutfağa girmemiş olmamın verdiği hırs ve heves ile bir hışımla yapmaya başladığım turtamı masamın üzerine koyduğumda yüzümdeki gurur dolu tebessümün keyfini size anlatamam :)
Zeynomu ziyarete gelecek arkadaşlarımız için o akşam daha önce denemediğim ve yapıp yapamayacağım konusunda deli kuşkular içerisinde olduğum iki tarifi alkışlar içerisinde tamamladım. Bunlardan biri elmalı turtam, diğeri de ıspanaklı böreğim oldu; ve itiraf etmeliyim turtadan değil de ıspanaklı börekten daha çok korkuyordum :) Ispanaklı börek için tarifimiz bir sonraki yazının konusu olacak; şimdi elmalı turta zamanı.
Mutfağa girmeden önce hemen kilerimin altına üstüne getirip evdeki malzemelerle markete gitmeden bu işi halletmenin yollarını aradım ve kilerden çıktığımda tüm malzemelerim mutfağımın bankosunda hazır ve nazır beni bekliyorlardı. 1 paket margarinim, 1 yumurtam, şekerim, kabartma tozum, unum, tarçınım, elmalarım...
Öncelikle turtamın hamurunu yapmaya başladım. Margarin, yumurta, kabartma tozu ve aldığı kadar unu karıştırdım. Burada unu ne kadar koyduğunuzu anlamanız için yumuşaklığına bakmanız yeterli; yumuşak bir hamurumuz olsun istiyoruz. Margarin için de ben bir paket Becel margarinin hepsini değil de, dibinde azıcık birşey kalacak şekilde, ortalamada 3/4 ünden biraz daha fazlasını kullanarak karışımıma karıştırdım. Unu hazırladım ve iki ayrı parçaya böldüm. Parçalardan birini dolapta soğumaya bıraktım çünkü bunu tarifin sonunda, turtayı fırına vermeden evvel üzerine rendelemek için kullanacağım. Diğer parçayı ise, benim yaptığım ve resimde göreceğiniz üzere yağlanmış şekilli bir kaba veya yağlanmış bir borcama serdim. Bunları yaptıktan sonra bir başka yerde üç tane orta boy elmayı rendeledim ve üzerine 4 kaşık şeker ve bir çay kaşığından biraz fazla tarçın ile karıştırdım. Burada belirtmek isterim ki şekeri 5 kaşık kadar da atabilirsiniz çünkü tarifin sonunda 5 kaşık şekeri de kaldırabileceğini farkettim :) Sonra bu karışımı tepsiye veya borcama serdiğim hamurun üzerine gezdirdim. Burada elmalı karışımın suyunu süzmeniz püf noktası. Son olarak, dolaptaki hamuru çıkarıp tüm malzemelerin üzerine rendeledim. Bunu da tamamladıktan sonra tepsimi veya borcamımı 180 derece ısıtılmış fırına verdim. Ne kadar süre fırında kalacağı konusunda malesef bir saat veremeyeceğim ama üzeri kızardığında fırından çıkartmanız gerektiğinin göstergesidir :)
En sonunda, resimdeki şekliyle muhteşem bir görsele ve damak tadına sahip olmuş olacaksınız.
Hala bu kadar kolay bir tariften neden bu kadar çok korkmuş olduğumu da anlayabilmiş değilim :) Deneyip başarılı olamadığım ve onun için de siteye koymak istemediğim süslemeli cupcake lerim de yeni bir tarifle yakında burada sizlerle olacak -elmalı turtadan sonra bana bir deli cesareti geldi- :)
Uzun bir aradan sonra yine sizlerle, mutfağımda ve tariflerle olmak güzelmiş...Afiyet bal şeker olsun efendim :)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder