Eşim ve ailesinin Antepli olmasının bana ve damak zevkime kattığı uçsuz bucaksız tatlardan birisi de cevizli köfteydi. Onunla ilk kez minik kızımın mevlüdü için hazırlık yaparken eşimin kardeşi Ceyda vasıtasıyla tanıştım ve bayıldım. Ceydamın elinden çıkan köfteler daha bir leziz oldu sanırım buna değinmeden edemedim :) Yazının başında peşinen söylemeliyim ki cevizli köfteler, günlerinizde veya misafirliklerde sunulan bulgur köfteleriyle ölümüne yarışır ve eminim ki yüzde yüz kazanır :)
Cevizli köfteler için de her tarifte olduğu gibi bir malzeme listesine ihtiyacınız var ama birazdan listede okuyacağınız bazı malzemeler size biraz yabancı gelebilir; hatta onlarla ilk defa karşılaşıyor da olabilirsiniz. Ama bunları İstanbul'da bile bulmanız mümkün ve kolaydır. Gerçekten işini bilen bir aktar size yardımcı olabilir diye düşünmekle beraber çoğu, bu malzemeleri kendi kafalarına göre yorumlayıp; örneğin "köfte baharatı/ilacı" istediğinizde size bildiğiniz sıradan köfte harcı verebilmektedir ki bu ikisinin birbiriyle uzaktan yakından hiçbir ilişkisi yoktur :) Aynı şey özellikle marketlerde satılan nar ekşileri için de geçerli ki biz evimizde illa ki nar ekşisinin hasını bulundurduğumuzdan farkı çok açık ve net görebiliyoruz. Marketlerde satılanların çoğu kıvam olarak çok suludur ve onlardan ekşi tadı alabilmek için çok fazla koymanız gerekir. Dolayısıyla istediğiniz damak tadını o ürünlerde biraz zor yakalayabilirsiniz. Onun için gönül rahatlığıyla gidip ürünlerinizi temin edebileceğiniz ve benim de ürünlerini test ettiğim yerlerden birisi Güngören'dir. Güngören'de amiyane tabirle kime sorsanız size gösterebilecekleri kebapçıların bulunduğu sokaklar içerisinde sağlı sollu bir sürü baharatçı bulabilirsiniz ve bu malzemeleri oradan rahatlıkla temin edebilirsiniz. Oraya gitmişken kebap yemeniz ve Antep'e özgü ekmek (tırnaklı ekmek, kübban ekmeği gibi) ve pastalardan/kahkelerden almanız şiddetle tavsiye edilir :) Malzemelerin temini için Mısır Çarşısı da belki bir alternatif olabilir ama açıkçası bu malzemeleri oradan hiç temin etmediğimden bulup bulamayacağınız veya kalitesi konusunda emin olamıyorum ve o anlamda sizi yönlendirmek istemem. Malzemelerin görsellerini de yazının sonunda sizinle paylaşacağım ki yanlış birşeyler alıp tarifi denemeyin :) Bunların hiçbirisi size mantıklı gelmezse, benim gibi üşengeçseniz ve ürünleriniz evinize kadar gelsin isterseniz bana buradan da ulaşabilirsiniz, seve seve yardımcı olurum :)
Gelelim malzemeleri sıralamaya;
* 1 su bardağı simit (koyu renk ince bir bulgurdur)
* 2 adet patates
* 2 diş sarımsak
* 1 orta boy kuru soğan
* toz kırmızı biber, tarçın, karabiber, kimyon, az tuz, köfte ilacı, yenibahar, çok az isot
* 1,5 su bardağı ceviz
* 1 çay bardağı zeytinyağ
* 4 kaşık domates salçası
* Yarım limon
* Nar ekşisi
* Marul yaprakları
Öncelikle patatesleri dilimleyip haşlıyoruz. Haşlanan patateslerin suyu ılıdıktan sonra da simitlerimizi bu su ile 10-15 dakika ıslatıyoruz. Burada püf noktası şu; çok fazla su koymamalısınız,göz kararı bakmalısınız ve simitler mıncık mıncık olmamalı. Islattığımız simitleri süzüp üzerine ezerek püre haline getirdiğimiz patateslerimizi, baharatları, ufak ufak doğradığımız soğanı, yine ufak ufak doğradığımız sarımsakları, damak zevkinize göre nar ekşisini (bir yemek kaşığı olarak denemeye başlayabilirsiniz, çok da ekşi olmasın :) ), kabuğu ile beraber yarım limonu, salçayı koyup yoğurmaya başlıyoruz. İyice yoğurduktan sonra yoğrulan malzemelerin ortasına elinizle yuvarlak bir boşluk açıp o boşluğa zeytinyağı ve ufak ufak doğradığımız cevizleri koyuyoruz. Ve tekrardan yoğuruyoruz. Köftenizin tamam olduğunu anlamanızın yolu bir sıkım alıp denemekten geçiyor :); ağızda yumuşacık dağılmalı ki kıvama geldiğini anlayabilesiniz.
Son aşamada, köftelerimizin sunumu için servis tabağımızı önce marul yaprakları ile döşüyoruz. Yaprakların üzerine, çiğköfte gibi minik minik sıktığımız köftelerimizi de yerleştirip cevizli köftemizin masadaki yerini almasına izin veriyoruz :) Ben aceleden bu aşamayı atladığım için fotoğrafta marulları göremiyorsunuz malesef :) Köfteleri sıkma aşamasında ise, bir minik kaba azıcık su koyup arada bir köfteyi sıktığınız elinizi hafiften ıslatırsanız, köftelerin sıkma aşamasında ellerinize yapışmasını engellemiş olursunuz. Bu da benden size son püf noktası :)
Misafir gelmesini beklemeden, yanına bir ayran hazırlayıp, bu lezzeti zaman kaybetmeden denemelisiniz diyorum.
Afiyet Olsunmuş o zaman :)
Simit (koyu renk ince bulgur)
Köfte İlacı
Yenibahar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder