18 Ocak 2013

Anketimizin Kazananı : ANTEP USULÜ KURU DOLMA :)


Veeeee kazananımızzzzz Antep Usulü Kuru Dolma :)

Açıkçası böyle bir anket başlatıp sizden katılımınızı istediğimde içten içe kazananı biliyor, hissediyordum :) Gönlümün birincisi olan kuru dolmanın ankette de birinci gelmesi o anlamda beni inanılmaz mutlu etti.

Tarifi 2 hafta önce eşimin ameliyatı sebebiyle evde otururken, kayınvalidem ve annemle beraber yaptık; çok da güzel oldu afiyetle yedik.

Malzemeler sırasıyla şöyle; 20-25 tane kuru patlıcan (bulabiliyorsanız bir ip kuru patlıcan olarak da değerlendirebilirsiniz bunu), yine bir ip (ortalama 10-15 tane) kuru biber, 250 gr. kıyma, 2 su bardağı pirinç, 1 orta boy soğan, 1 baş sarımsak, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı kadar karabiber, damak tadınıza göre tuz, 1 limon suyu veya 1 yemek kaşığı sumak ekşisi.

Şimdi kolları sıvayıp başlayalım yapmaya...Başlamadan evvel şunu belirtmeliyim ki yaygın görüşün ve uygulamanın aksine bu tarifte sadece patlıcanları önceden kaynatıyoruz. Biberleri ise bir gece önceden oda ısısında bir suyun içerisine yatırıp ertesi güne kadar bekliyoruz. Böylece biberlerin yırtılmasını ve incecik kalmasını da engellemiş oluyoruz. Patlıcan ve biberlerimiz hazır ve nazır beklerken :) derin ve geniş bir tencere hazırlıyoruz. Dibine evinizde marul, sarma yaprağı veya lahana yaprağından hangisi varsa onu seriyoruz. Tencere hazırlığımızı tamamladığımızda başka bir yerde soğan ve sarımsakları ince ince doğruyoruz. Pirinçlerimizi yıkayıp sularını süzüyoruz. Pirincimize kıymayı, domates ve biber salçasını, toz biberi, doğradığımız soğan ve sarımsakları, tuz ve karabiberi ekleyip bir iç oluşturuyoruz. Patlıcan ve biberleri hazırladığımız bu iç ile göz kararı yarısının biraz fazlasına gelecek şekilde dolduruyoruz.


Dolmaların yırtılmaması için dolmaları ağzına kadar doldurmamaya, tepelerinde hep bir boşluk bırakmaya dikkat etmeniz önemli bir diğer püf noktası. Dolmaları, dibe patlıcanlar gelecek şekilde yatık bir biçimde üst üste dizmeye başlıyoruz. Onların üstüne de yine aynı şekilde doldurduğumuz biberlerimizi diziyoruz. En üstüne de bir yemek tabağımızı ters çevirip kapatıyoruz. Son olarak üstlerine 1-2 bardak suya sumak ekşisi veya limon, ve salça katılarak bir sos elde edip dolmalarımızın üzerinden gezdiriyoruz. Dolmalar kaynamaya başladığında hafif ateşe alıp 1 saat kadar pişiriyoruz veeeeeee sonunda lavaş ekmeğinin arasına dolmalarımızı dürüm ederek sizlere AFİYET OLSUN diyoruz :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder