15 Şubat 2011

KIYMALI ISPANAK

Merhabaaaa ben geldim :)

Geri sayım bitti ve önceliği kıymalı ıspanak aldı :) Öncelikle yaprakları düzgün, çürüksüz, çok büyük olmayan ve güzel bir yeşile sahip 4 demet ıspanak seçtim. Sabahtan kullanacağım kıymayı da erimesi için oda sıcaklığına çıkarttım; aşağı yukarı 250-300 gr olduğunu söyleyebilirim. Siz arzunuza göre arttırıp azaltabilirsiniz de.

Önce kıymamı göz kararı tuz ile zeytinyağında kavurmaya başlıyorum. Bu işlemde tuzu çok fazla kullanmamak çok önemli çünkü ıspanak aşırı miktarda tuz çeken bir sebze dolayısıyla burada kullandığınız tuzu 2 çay kaşığı olarak ayarlarsanız ve diğer aşamalarda da tuzu muhakkak tadarak eklerseniz ıspanak yemeği yerine bir tuz çölü elde etmemiş olursunuz :):)

Bu sırada bir kenarda orta boy bir soğanı küçük küçük doğruyorum ve bir kenarda bekletiyorum. Burada şunu söylemeden de geçemeyeceğim; eğer soğan doğrarken gözleriniz çok yanıyor ve bu size acı veriyorsa soğanın kabuğunu aldıktan sonra soğanı akan suyun altında çok az gezdirin. Birkaç yakınım soğan doğranırken sakız çiğnemenin ya da pencere açmanın ve yakınında doğramanın da faydalı olacağını düşünüyor ama bu yöntemlerin hiçbirini denemediğim için malesef öneremiyorum :) Neyse soğanı da hallettikten sonra, sadece 1 avuç pirinci küçük bir kaseye ılık suyla yıkıyorum ve sonra kullanana kadar ılık ve tuzlu su içerisinde dinlendiriyorum.

Kıymalar çok fazla kavrulmadan, birazcık pembe pembe iken, üzerlerine soğanları ekliyorum ve soğanlar yumuşayana kadar kıyma ve soğanı beraber kavuruyorum. Bu aşamada da dikkat ettiğim şey soğanların tam anlamıyla kavrulmaması çünkü bu malzemelerin üzerine bir de iyice yıkadığım ve marul doğrar gibi doğradığım ıspanakları ekliyorum. Ispanak diğer sebzeler arasında en fazla toprak içeren bir yeşil sebze olduğundan bunların pişirilmeden önce iyice yıkanması gerekiyor. Bazı yerlerde ıspanağı bulaşık makinasına attıklarını ve makinayı boş bir şekilde çevirdiklerini duyuyorum ama bu yöntem kesinlikle ıspanağın içerisindeki tüm vitaminlerin ölmesine sebep olur. Dolayısıyla, akan suyun altında, iyice yıkamak ıspanakların kum ve topraktan arınmasını sağlayacaktır.

Ispanakları da ekledikten sonra, ıspanaklar koyu yeşil rengini alana ve küçülüp yumuşayana kadar kavuruyorum. Çoğu zaman ıspanak sadece kavurma ile yumuşayıp küçülmüyor dolayısıyla tencerenin ağzını kapayıp düzenli aralıklarla gelip gidip kavurmaya devam ederek bunu kolayca sağlamış oluyorum. Çünkü kıyma soğan ve pırasan yükselen buhar tencere kapalı olduğunda tencerenin içerisinde dönmeye devam edebiliyor ve bu buhar sayesinde ıspanaklar istenen şekilde kavrulmuş oluyor. Bu kavurma işlemi sırasında, 1 yemek kaşığı kadar salçayı (dilerseniz biber dilerseniz domates veya 1/2 biber 1/2 domates salçası yapabilirsiniz) ıspanaklara ekleyerek kavurmaya devam ediyorum. Salça güzelce tüm malzemelere yayıldığında bütün malzemelerin üzerine 1 avuç pirinci de ekliyorum ve bir tarafta kaynattığım suyu malzemelerin üzerini örtecek şekilde tencereye ekliyorum. Sonra ocağı orta dereceye alıp, tencerenin kapağını kapatıp ıspanağın pişmesini bekliyorum.

Bekleme sırasında, her zamanki gibi, asla yemeği yalnız başına bırakmıyorum çünkü bir yemeğin ne kadar hızlı yanabileceğini fazlasıyla tecrübe ettim :) Yine 5-10 dakikada bir gelip yemeğimi kontrol ediyorum ve aşağı yukarı 30-35 dakika içerisinde kıymalı ıspanağımın tam kıvamına geldiğini görüyorum. Kıvamında olup olmadığını anlamak için ise kaşığımın ucuyla son bir deneme lokması alıyorum ıspanaklardan; veee muhteşem sonuca ulaşıyorum :)

Sizin de mutfaklarınızda bu tadı yaratmanız dileğiyle; AFİYET OLSUN :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder