Önce ufak bir karnıbahar seçiyorum. Ufak yoksa ne varsa onu alıp kişi sayınıza göre de göz kararı karnıbaharı demetlere ayırabilirsiniz de. Daha sonra karnıbaharlarımı güzelce yıkıyorum ve karnıbahar demetlerini birer ikişer parçalara ayırarak yemeğe uygun bir şekilde küçültüyorum. Küçülttüğüm karnıbaharlarımı da bir tencere kaynar suda karnıbaharlar çok fazla pörsümeden ortalama 3-5 dakika haşlıyorum.
Karnıbaharlarım bu şekilde bir kenarda beklerken bu sırada önce orta boy ince kıyılmış soğanı ve ardından 100-150 gr kıymayı hep beraber bir tavada kavuruyorum. Kıymaları bu tarifte de tamamen kıvamında kavurmuyorum çünkü bu işlemden sonra bir de karnıbaharlarla fırına vereceğim ve yanmalarını istemem. Dolayısıyla kıymaları, kıymalar kendini bırakana kadar kavurup ocaktan alıyorum.
Borcamımın içerisinde karnıbaharlar ile kıymayı karıştırıp yerleştiriyorum. Bu işlem sonrasında derin bir kaba 1/2 yemek kaşığı domates salçası, 1/2 yemek kaşığı biber salçası, bir diş küçük küçük doğranmış sarımsak, yeteri kadar tuz ve karabiberi koyuyorum. Bu karışımı birbirine harmanlayabilmek ve borcama serilmiş karnıbaharları bu sos içerisinde pişirebilmek için malzemelere göz kararı aldığı kadar sıcak su (ortalama 1 su bardağı kadar) ve 1 yemek kaşığı zeytin yağı koyuyorum. Bu şekilde, karnıbaharlara çok yakışan bir sos elde etmiş oluyorum.
Hazırlanan bu sosu borcama iyice gezdiriyorum. Tüm malzemelerin bu sos ile karıştığından emin oluyorum. Önceden çok azıcık ısıttığım fırına borcamımı yerleştiriyorum. Fırının ısısının 175 derece olması yeterli. Karnıbaharlarım fırında pişmeye devam ederken ben üzerlerine serpmek üzere bir kenarda arzuya ve isteğe göre eklenebilecek kaşar peynirini rendeliyorum. İlk seferinizde kaşar peynirini muhakkak denemenizi öneriyorum :)
Fırını kontrol ederek karnıbaharların aldığı rengi takip ediyorum. Zaman zaman yumuşaklığı ve kıvamı için çatalla birkaç kontrol yapıyorum (suyunun azalıp azalmaması da karnıbaharların ne kadar uzun süre beklediğini size anlatabilir. Bunun hafif sulu ve soslu bir yemek olması gerektiğini de düşünürsek bu şekilde zamanlamanızı tutturabilirsiniz) ve borcamı fırından almadan 5 dakika kadar önce malzemelerin üzerine rendelediğim kaşarları serpiyorum.
Kaşarlarla beraber bir 5 dakika daha pişen karnıbaharları hemen fırından çıkarmıyorum. Fırını kapatıp birkaç dakika daha borcamı içeride demlenmesi için bekletiyorum.
Sonunda fırın borcamı ile masaya, görüntüsü ve tadı vazgeçilmez, hem kolay hem de sağlıklı bir yemek gelmiş oluyor.
:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder